Mit vegyek figyelembe a fűtésrendszer modernizálásakor?

 Miért fontos a fűtésrendszerünk modernizálása?

Ahogyan az ídő múlásával mi is öregszünk, úgy öregszenek és használódnak el a mindennapos használati tárgyaink is. Érdemes egy ídő után kicserélni a sütőt, a mosógépet, mosogatógépet, konyhabútort és modernizálni a lakás egészét. Természetesen ez alól a fűtésrendszer modernizálása sem kivétel. Sőt érdemes minél hamarabb erre sort keríteni ugyanis például régebbi panelokban előfordul, hogy egészen régi radiátorok vannak, amik valljuk be nem is olyan biztonságosak. Így mindenképpen érdemes ennek utána nézni és befektetni rá. Arról nem is beszélve, hogy egy korszerű fűtésrendszer jelentősen meg tudja dobni az ingatlan értékét.

 A fűtésrendszer modernizálásának főbb lépései

Úgy gondolom nincsen értelme illúziót táplálni a kedves olvasóban, a fűtésrendszer modernizálása semmiképpen nem lesz egy egyszerű folyamat. Mindenképpen érdemes a feladattal profi szakembert megbízni! Mivel sajnos nagyon sok esetben ez a fajta, modernizálás” a teljes rendszercserét jelenti.

A fűtésrendszert alapvetően három fő részre szoktuk osztani

  • a fűtő és/ vagy hideg- meleg víz termelő berendezések, mint például gázkazán vagy bojler
  • a fűtési vezetékhálózat és kiegészítése (mint például a csövek vagy a szigetelések)
  • egyéb szerelvények, kiegészítők, berendezések (szivattyú, szelepek, termosztátok, csapok stb)

Miután a legfontosabb lépés a modernizálás folyamatában a gázkazán vagy bojler kiválasztása, cikkemben erre fogom tenni a hangsúlyt, hiszen a többi lépést már a meglévő kazán tekintetében kell, hozzunk. Válogatni pedig lehet, szerencsére elég széles skálában találni készülékeket akár online is, így kimozdulni se kell ahhoz, hogy megbizonyosodjunk róla, melyik az igazi. Körülnézhetünk például a https://www.ventil.hu/ oldalán.

A fűtő berendezések

Tulajdonképpen ez a fűtésrendszer első és talán legfontosabb pontja is. Ugyanis az első lépés a gázkazán kiválasztása, mikor ezen gondolkozunk nagyon fontos figyelembe venni az alábbi szempontokat: az épület hőszükséglgete és annak a kiszámítása, hogy ezek alapján milyen jellegűre van szükségünk. Továbbá, hogy a gázkazánt fűtésre vagy HMV termelésre akarjuk e használni illetve, hogy kéménybe köthető vagy zárt égésterű opciót választunk és tüzelőanyag szempontjából földgázt vagy pb-gázt alkalmazunk e. Ezeken a szempontokon felül még érdemes átgondolnunk azt, hogy milyen árkategóriában gondolkodunk illetve, hogy hova helyeznénk el és ennek fényébe az álló vagy a fali kazán lenne számunkra a legmegfelelőbb.

Álló vagy fali kazán?

Az első kérdések között merül fel az, hogy számunkra az álló vagy a fali kazán kiválasztása az ideálisabb. Ez nyilván függ attól, hogy a helység ahova elhelyezzük majd az eszközt, milyen kompetenciákkal bír és ahhoz képest melyik lenne a jobb választás. De azt fontos tudni, hogy ha magas fűtő teljesítményről gondolkodunk, kizárólag az álló kazán jöhet szóba. Egyébként az állókazánok viszonylag hosszabb élettartalmúak, mint fali társaik viszont lassabbak és nagyobb helyet is foglalnak. Az álló kazánoknak alapvetően két csoportja van.

  • Az egyik, amely ionizációs lángőrzéssel működik – ez azok számára ideális, akik spórolni szeretnének, ugyanis ebben az esetben nincsen, őrláng tehát amennyiben nem üzemeltetjük a fűtést, akkor valóban nem is működik a készülék
  • Illetve a kétfokozatú készülékek – ez a környezettudatosabb megoldás ugyanis itt található egy úgynevezett harmadik üzemmód is, amely sokkalta takarékosabb megoldás.

A fali kazán a jelenleg legdinamikusabban fejlődő kazántípus. Itt elsősorban arra kell nagyon figyelni, hogy ha kád mellé tesszük, akkor fröccsenő víz ellen védettnek kell lennie. Találhatunk már olyan készüléket is az előbb emlegetett Ventil-en, amely egyszerre biztosítja a fűtést, illetve a melegvizet. Alapvetően a fali kazánokat 3 fő csoportra osztjuk

  • kombi készülékek: ezek azon fajta gázkazánok, amiket már az előbbiekben is említettem, hogy nem csupán a fűtésrendszert látják el, hanem egyaránt a meleg víz biztosításáért is ők felelnek. Viszont azt fontos megemlíteni, hogy a fürdőszobába a zuhanyzás miatt még ebben az esetben is elengedhetetlen a bojler használata, hiszen bármennyire is praktikus megoldás egy kombi készülék, miután kicsi a meleg víz tárolója csak alacsony meleg víz igény esetén ideális választás.
  • beépített tárolós készülékek: lényegében egy kombi készülék, melyben rétegtároló van, amely egyfajta meleg víz utánpótlást tus nyújtani, ezáltal már az előző variációhoz képest magasabb a meleg víz teljesítménye.
  • Fűtő kazán+ indirekt tároló: ez a megoldás rendelkezik a lehető legmagasabb meleg víz komfortjával. Ebben az esetben folyamatosan a rendelkezésünkre áll 120-160 liter meleg víz. Egyébként indirekt tárolót külön a gázkazánhoz is lehet csatlakoztatni.

 

Ezeken felül még fontos azt is figyelembe venni, hogy kéményes vagy zárt égetésterű megoldásban gondolkodunk, ugyanis ez is nagymértékben leszűkíti a választási lehetőségeket.

Úgy gondolom nagyon fontos átgondolni minden szempontot, amikor a megfelelő fűtésrendszer kiválasztásáról gondolkodunk, és amennyiben elbizonytalanodnánk, mindenképpen kérjük szakember segítségét!

 

This entry was posted in Blog.