Iráni utazás

Irán utazás szempontjából igazán a legkedveltebb különleges úti célok egyike, hiszen míg az országgal kapcsolatos nyugati médiumok szinte kizárólag csak rosszat mondanak róla folyamatosan, addig a kultúrájuk és lakosainak vendégszeretete annyira megkapó, hogy aki járt már ott, az utána biztosan visszakívánkozik. Jó néhány olyan ország van a Földön, aminek nincs túl nemzetközi visszhangja, sőt- kifejezetten rossz hírben tűntetik fel. Ilyesfajta vélemények általában akkor születnek egy országról, hogyha az a demokratikus nemzetek mércéjével mérve nem annyira demokratikusak, szokásaikhoz és hagyományaikhoz igen erősen, gyakran fanatikusan ragaszkodnak. Mindettől függetlenül emberek ugyanúgy élnek ott, más kérdés, hogy boldogságuk mértéke milyen szinten áll. De ezt tulajdonképpen sehol nem szokás és nem is illik firtatni, hiszen egy embernek természetadta joga, hogyha fáj neki valami, akkor igénye szerint helyet változtasson. Azonban a vallásos áhitat és odaadás nem feltétlenül és nem is mindenkit fanatizál. Egészséges lelkületű emberek tömegei adóznak hitbuzgón régi mecsetek és oltárok lábainál, senkinek nem ártva. Valahol ez a tiszteletteljes odaadás az, ami a kiegyensúlyozott lelki életnek is az alapja lehet.

Egy iráni utazás során az odalátogatók minden kétséget kizáróan érezhetik útjuk során, hogy ezt az országot és történelmi, vallási komplexumait mennyire áthatja ez az ősök és a teremtő iránti tisztelet. Egy Iránba utazást tervező embernek lehetősége van ezeket a valóban mély benyomásokat átélni, amennyiben nem csak úgy átrohan az országon, hanem saját szemével, egész valójával átadja magát a helyek élményének. Ebből a szempontból ki ne hagyja senki Perszepoliszt, Yazd városát, de Eshafant, Shirazt és Kashant sem! Varázslatos élményben lesz része egy ilyen iráni körutazás alkalmával.

 

Akiknek kevéssé ajánlott Irán utazás szempontjából

Érthet politikai okokból az amerikai, angol és kanadai állampolgárokkal szemben vízumkorlátozás van érvényben, így nekik érdemes jó pár (minimum kettő!) hónappal elindítaniuk a vízumigénylési folyamatot. Mindezek után a vízum megszerzését követően fenti országok állampolgárai beléphetnek az országba helyi kisérővel, amennyiben pontosan, késlekedés nélkül tartják az előre meghatározott utazási ütemtervüket. Amerikai állampolgárok látogatási szándéka esetén szinte mindig plusz díjat kell fizetni a kísérőknek az említett szankciók miatt.

Irán utazás és viselet szempontjából

Szinte senki nem lepődik meg, ha egy iráni utazás alkalmával a külföldi hölgyeknél is előkerülnek a kezeket, lábakat és a fejet védő kendők, mert nőknek ott ez a megengedett viselet. Akinek már van ilyen kelléke, az viheti a sajátjait, de igény esetén jó pár utazásszervező gondoskodik néhány plusz kiegészítőről női utasai védelmében. Férfiak számára is takarva vannak a lábak, de a rövidujjú pólók ellen nem találnak semmi kivetnivalót.
Fogyasztási tekintetben érdemes a részegedős bulikat hanyagolni, mert alkohol fogyasztása a egész ország területén tilos! Amit pedig kapni lehet, azt készpénzért természetesen, bankkártyát nem fogadnak el a boltokban.

Szabadság és Irán utazás tekintetében

Egy iráni utazás során – fent említetteken kívül – bárki egyénileg felfedezheti és szabadon látogathatja a szebbnél szebb látnivalókat. Fenti országok állampolgárai lejelentett útitervvel, csoportosan és helyi kísérővel.

This entry was posted in Blog.