Hűtő szekrény választása csak három lépésben!

Hogyan válasszunk hűtőt?

A hűtő kiválasztása azért nem olyan nehéz feladat, mint ahogy azt néhány online cikk és segítséget ígérő oldal állítja. Ezért szerettem volna én is beállni a sorba, hogy egy kicsit reálisabb képet is lehessen találni a blogok között, ami tényleg azzal foglalkozik, hogy az ember hogyan tudja leszűkíteni a kínálatot. Ehhez három lépést gondoltam ki, amik azért magukba foglalnak több dolgot is, úgyhogy vágjunk is bele. Ígérem, nem lesz nehéz a cikk elolvasása után meghozni a döntést. Remélem, sikerül legalább néhány embernek ilyen módon segítséget nyújtanom, hogy könnyebben rendezzék be a konyhájukat. Úgyhogy, vágjunk is bele!

Egyéni tényezők a hűtő kiválasztása során

Nagyon sok egyéni tényező van, ami annyira adja magát, hogy feleslegesen hosszú ideig taglalják azokat a vásárlást segítő oldalak. Az, hogy most beépített legyen-e egy műszaki eszköz, vagy éppen szabadon álló, az esetek 90%-ában tökéletesen adja magát, úgyhogy nem is kell nagyon foglalkozni ezzel a szemponttal, akinek meg van lehetősége a választásra, az már úgyis tudja, hogy melyiket preferálja inkább. 

huto_pic4

Másik kérdést a méretre szoktak feltenni, szintén egyedi, az ember csak el tudja egyedül is dönteni, hogy mekkora fér be a konyhába, vagy hogy szüksége van-e neki kétajtós monstrumra, vagy sem. Ugyanez a helyzet a fagyasztó részével, valakinek vagy kell, vagy nem, vagy alul szeretné inkább, vagy felül, ezeken szerintem át is lehet ugorni, mert tulajdonképpen annyira adják magukat, hogy felesleges rá időt pazarolni, csak gondoljuk át. 

Másik ilyen a zajszint, persze ez már belelóg az általánosabb kategóriába is a döntés során. Legyen halk, de más halk kell egy olyan lakásba, ahol a konyhába tesszük a hűtőt, ami egyben van a nappalival is és nem szeretnénk a zúgást hallgatni az esti tévézések közben. És más zajszint szükséges akkor, hogyha a kamrába kerül a gép, és igazából csak jó lenne, ha nem zajonganak, de akkor sem történik semmi, ha esetleg kicsit zajosabb.

Szintén egyéni szempont a pénz, erre egy internetes keresés során akár rá is lehet szűrni, és a találatok igencsak korlátozódnak, úgyhogy ez a szűrés meg is történt, szintén nem érdemes nagyon taglalni, hogy akkor miben kell kompromisszumokat kötnünk. Aki nem engedheti meg magának a drágább darabokat, az már úgyis jól ismeri a kompromisszumokat, nem érdemes neki magyarázni, hogy miről kell lemondania. 

Általános szempontok a hűtő kiválasztása során 

Milyen általános szempontok vannak azonban, hogyha egy ilyen háztartási eszközt szeretnénk? Mindenképpen ilyen a fogyasztás és teljesítmény kérdése. Egy hűtő készülék egész nap és éjjel működik, gyakorlatilag az egyetlen olyan háztartási eszköz, ami ezt megteszi jobb esetben, úgyhogy igencsak sokat számít, hogy mennyit is fogyaszt. A háztartási eszközöket ebből a szempontból energiaosztályokba sorolják, úgyhogy semmiképpen nem számíthatunk zsákbamacskára, ezek hivatalos osztályozások. Mindenképpen az A, A++ és A+ kategóriákat keressük, persze a soron következők sem rosszak, de ha már új gépet veszünk, az áram ára meg egyre csak növekszik, miért érnénk be egy B-vel vagy egy C-vel? 

És persze ott vannak az extra funkciók, az okos lehetőségek. Nem is tudom, ezeket szintén lehetne az egyéni szempontokhoz is rakni, de közben vannak azok a dolgok, amiket az ember már mindenképpen elvár egy hűtőtől. Ilyen például a No Frost vagy a szabályozhatóság kérdése, ami mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az egyes élelmiszerek ne romoljanak meg annak ellenére, hogy a hűtőszekrénybe kerültek. Akár olyan gépet is lehet választani, ami külön hűtőkörökkel rendelkezik, így egy részén hidegebb lehet a hőmérséklet, mint a másikon, e szerint tehetjük be az élelmiszereket is. A szabályozhatóság már csak az évszakok szempontjából is fontos, nyáron egy kicsit magasabbra érdemes emelni a hűtést, míg télen nem kell annyira, plusz így spórolhatunk is rajta, bár nem jelentős összeget. Viszont télen, amikor a fűtős költségei egyébként is traumatikusak, jól jöhet még az a pár száz forint is az ember számláján, ami így sikeresen megmarad. 

huto_pic2

A hűtő megvásárlása: online vagy személyesen

Végül egy számomra egyértelmű szempontot hoznék fel, ami az lenne, hogy merjünk online vásárolni. Sokan leragadtak az áruházak kínálatánál, és így nem tudják a legjobb darabokat megtalálni, miközben a lehetőség mindenki számára nyitott. És nem mintha egy barkácsáruházból megfoghatnánk a hűtőt és el is hozhatnánk azt, ez nem így van persze. De ha már azt is külön házhoz is szállítják, akkor ennyi erővel az interneten, megbízható forrásból is vásárolhatunk, nem? Van mögötte logika szerintem, és persze a vásárlástól való elállás ott is lehetséges, a teljes árat visszakapjuk, hogyha a hűtő vagy egyéb termék nem megfelelő vagy hibás. Úgyhogy, szerintem ezt a lehetőséget nem érdemes kihagyni, mert így eshetünk el a nagyobb választéktól és az igazán jó ajánlatoktól. Nem csak a hűtők tekintetében, de sok más háztartási eszköz esetében is fontos ez a szempont. 

This entry was posted in Blog.