Háztartási csaptelep kiskalauz

Ha az ember az első otthonát tervezi, vagy éppenséggel lakásfelújításba szeretne fogni, fontos odafigyelnie a nagy egységben rejlő legapróbb részletekre is. Bármely szobáról is legyen szó, az ember mindig a tökéletességre és a kellemes összhangra törekedik. Az otthonunkat akár pár szép párna is fel tudja dobni, egy hangulatos szék a nappalit, de a fürdőszobánkat lehet, hogy egy tökéletesen odaillő csaptelep fogja ékesíteni. 

Mindennapjaink szorgos segítője: a csaptelep

Sokszor talán fel sem tűnik számunkra, hogy létezik, pedig naponta interakcióba kerülünk vele. A fürdőszobánk és a konyhánk lakója és büszkén segíti az életünket, legyen akár szó kézmosásról vagy éppen mosogatásról is. A csaptelep nem más, mint a vizet szabályozó szerelvény, amely közös kifolyásúvá tesz egy hideg és egy meleg vizet továbbító csövet. A kétféle csőhöz egy-egy folyást szabályozó vagy pedig elzáró vízcsap is hozzátartozik.
A háztartásunk fontos része, ezért nem csak esztétikai, de könnyed használati szempontból is megvizsgálhatjuk őket, ha csaptelep vásárlására adnánk a fejünket. Napjainkban a csaptelepek nem csak manuális, de már automata módon is működhetnek. 

Miből áll a csaptelep?

A berendezések egy csaptestből, illetve egy vagy több betétből és annak rögzítő gyűrűiből állnak. Emellett pedig egy vagy több szabályozó karból, gyöngyöző betétből és kifolyócsőből. Az eszköznek fajtájától függően további részei is lehetnek.
A hengeres, gömb vagy kúpos alkatrész elfordításával üzemeltethető. Tulajdonképpen a csaptelep egy 
szelep, amely az ülésre merőlegesen mozdítható. A háztartásokban található karos csaptelepek háromutas gömbcsapok. Függőleges mozgatásával a vízmennyiség, míg vízszintes mozgatásával a hőmérséklet, a hideg és meleg víz aránya szabályozható

A csaptelep típusainak leleplezése

Rengeteg lehetőség áll előttünk, ha meg akarjuk ismerni a csaptelepek típusait. Kezdetnek ott vannak a zuhanycsaptelepek és a kádcsaptelepek, melyek elengedhetetlen kellékei a fürdőszobánknak. A kádcsaptelep különlegessége, hogy elhelyezhető a kád peremébe fúrva vagy esetleg a csempeperemre rögzítve. Zuhanyoszlop beszerelése esetén, választhatunk termosztátos csaptelepet is.
A mosdócsaptelep kiválasztásakor a vásárlók számára kifejezetten fontos az esztétikai megjelenés, ugyanis a fürdőszobánkban meglehetősen feltűnő helyet foglal el. A kerámiabetétes csaptelepek számítanak a jelenlegi technika szerint a legmodernebbnek, illetve a legtartósabbnak. Emellett, a legnehezebb típusok általában strapabíróbbak könnyebb társaiknál. Ez a hosszútávú használat miatt meglehetősen fontos, ha mosdócsaptelep vásárlásra kerül a szó, akár fürdőszoba felújítás vagy tervezés esetén.
Ha eltekintünk a fürdőszobától és szemügyre vesszük az általunk leggyakrabban használt helyek következő lehetőségét, akkor eljutunk a konyhába. A konyhai csaptelep is lehet sokféle, de a legfontosabb a kiválasztásakor az, hogy szemügyre vegyük, mennyire könnyedén érhető el az általunk kívánt hőmérséklet és persze víznyomás. Fontos lehet az íves kialakítás és a nagy magasság, mert így minden könnyedén befér a csap alá.

A csaptelep kiválasztása

Mikor kiválasztjuk otthonunk legújabb tagját, fontos felmérnünk azt, milyen lehetőségeink vannak. Sokan elsőre bele sem gondolnának, mennyire lehetőség rejlik egy csaptelepben. Példának okáért, fontos megvizsgálnunk a működési elveket.
A csaptelepünk lehet egykaros vagy pedig kétgombos felépítésű. Mindegyiknek megvan a maga előnye. A legexkluzívabbak elkészítésekor már a kerámiabetétet alkalmazzák. Vannak, akik számára kifejezetten fontos, hogy a csaptelep használata a lehető legkevesebb zajjal járuljon. Ebben az esetben érdemes a perlátoron feltüntetett akusztikai osztály jelölését megkeresni, vagy pedig magát a gyártót és utánajárni annak, mi jellemző az adott termékre.
Az egykaros típusú csaptelepeket sokszor használják akadálymentesítés céljából is, csakúgy mint mostanában egyre gyakrabban az automatikusan önműködő csaptelepeket is. Ez fontos szempont lehet a megfelelő csaptelep kiválasztásakor.

Csaptelep keresése

Az ember sokszor nehezen hoz döntéseket, emiatt fontos az alapos kutatómunka elvégzése, még a csaptelep választása esetén is. Lehetnek elképzeléseink arról, milyent szeretnénk, de megeshet, hogy nem tudjuk pontosan, milyen kínálat lehetősége áll előttünk. Ha van időnk, elmehetünk egy bevásárlóközpontba vagy pedig egy szaküzletbe, de a napjaink rohadó világában sokkal egyszerűbb kényelmesen leülni a számítógépünk elé és ott nekikezdeni a kutatómunkánknak. A Ventil webáruház oldalán keresztül otthonról, könnyedén válogathatunk a csaptelepek közül. Felmérhetjük, mely lenne számunkra a legmegfelelőbb és melyik ékesíthetné otthonunk gyakorta használt helységeit. Amennyiben pedig megtaláltuk a megfelelőt, nincs is más dolgunk, csupán megrendelni az adott csaptelepet és várni, hogy megérkezzen, majd pedig ékesítse az otthonunkat.

csaptelep_pic3

Csaptelep tisztítás

Legyen szó bármilyen típusú csaptelepről, tisztítása sokak számára okoz fejtörést. Ha a fürdő takarításáról van szó, számos házi szer bevethető. Vannak olyan praktikák, melyet sokan ismernek, ám akadnak olyanok, melyekről az ember korábban nem is hallott még.
A fényesítésre és a vízkőmentesítésre kiválóan alkalmas az ecet, mely bármely háztartásban fellelhető. A citromsav szintén hasznos a kívánt cél eléréséhez. A citromsav szobahőmérsékleten fehér, kristályos anyag, úgy néz ki, mint a só. Lehet szerezni gyógyszertárakban, illetve bio boltokban. Elsőre ártalmatlannak tűnik, azonban nem árt, ha óvatosan tisztítjuk vele a kívánt felületet. Ha nem oldjuk fel vízben, hanem porként használjuk, akkor súrolószerként is alkalmazható. Csempéről és műanyagról is képes eltávolítani a vízkőszennyeződéseket.
Ha vonakodunk a házi praktikákkal való kísérletezésektől, akkor megpróbálkozhatunk a klasszikus vegyi tisztítószerekkel is, ámde ott is érdemes pár dologra figyelnünk, ha a legjobbat akarjuk a csaptelepeknek. Példának okáért, ne alkalmazzunk nagyon agresszív tisztítószereket. Ilyenek például azok a szerek, melyek klóralapú fehérítőt tartalmaznak. Foszforsav tartalmú szerekkel is dolgozhatunk, de ezeket sem szerencsés pár percnél tovább a tisztítani kívánt felületen hagyni, mert szintén agresszív. A tisztítószert soha nem közvetlenül a felületre, hanem a törlőkendőre kell fújni, majd így felvinni a tisztítandó részekre.

This entry was posted in Blog.