Az Autókölcsönzés arany szabályai

Autókölcsönzés okosan

Autókölcsönzésre általában külföldön, nagyobb távok megtétele után szorulunk. Fapadossal elutaztunk a messzi honba, akciós szállásunkról pedig kiderül, hogy a világ végén van. Maradhatunk a helyi tömegközlekedésnél, vagy legyen autókölcsönzés inkább? A kérdést eldönteni nem mindig olyan egyértelmű és nem feltétlenül a pénztárcánkat kell ilyenkor nézni. Persze az is szempont, de hiába bérelünk autót Walesben, ha mondjuk, a sofőr nem mer baloldalon vezetni. Ha nem utazgatunk sokat, csak városon belül mászkálunk, nem valószínű, hogy megéri a kocsi bérlés. Kellően horribilis reptértranszfer árak mellett ez az elmélet is megdől. Hány éves kor felett bérelhetünk abban az országban autót? Van, ahol ez 21, máshol 24 év is lehet, érdemes utánanézni. Ha például a reptéren vesszük át az autót, érdemes egy valakinek előre sietni, mert a repülőjárat más utasai is ugyanazt a könnyen, gyorsan, olcsón elérhető céget fogják megtalálni otthon a neten, aztán ha totojázunk, ott állunk majd a két –három óra alatt megismert arcok közt, míg ők végre átveszik az autót. Sok idő. Úgyhogy jobb előre átgondolni, belevágunk-e vagy sem, és ennek függvényében élni az autókölcsönzés lehetőségével, avagy nem. Hogy pontosan mi mindenre ügyeljünk, nem mindig magától értetődő, és a kocsi sem egy olyan használati tárgy, amit félvállról tolnak alánk – nagyon helyesen. A következő szempontokat érdemes észben tartani.

  1. Zsákbamacska

Az autóbrókerek jó megoldást jelentenek, ha autókölcsönzés alkalmával az árakat akarjuk összehasonlítani. Ellenben ez együtt jár azzal is, hogy az utolsó pillanatban tudjuk csak meg, melyik cég adja is konkrétan az autót. Lehet, hogy ki kell zarándokolnunk teljesen a külvárosba érte, vagy egyszerűen csak nem olyan megbízható az autó.

  1. Az idő faktor

Fizessünk előre, ne fizessünk előre? Általában elmondható, hogy ahogy közeleg a kitűzött dátum, úgy nő az autókölcsönzés ára is. Hiszen nekik adott számú járgány adja a flottát, ahogy fogynak az autók, egyre többet ér meg egy egy fennmaradt kocsi. A legtöbb esetben olcsóbb árat találunk, ha előre foglalunk, így viszont számolnunk kell a lemondási feltételekkel is. Vissza nem térítendő autókölcsönzést, előleget vonnak, vagy még mindent ingyen lemondhatunk az utolsó pillanatig? Az ember sose szeret azzal számolni, hogy hátha lebetegszik, de sajnos ennek is van realitása.

  1. A desztinációnk hatása

A kis szigeteken az autóbérlés ettől kicsit eltérően alakul. Itt sok a helyi cég, hiszen senki sem szállítja az autóját San Torinire. A helyiek általában a helyi piaci helyzetnek megfelelően adják a járgányt, ahol alkalmasint alkudni is tudunk. Ezzel szemben a netes autókölcsönzés a nemzetközi árakkal versenyzik, és ilyen esetekben borsosabb is.

  1. Árképző bérleti idő

A legtöbb cégnél, mint a Határautó autókölcsönző kerek napokra ketyeg az autókölcsönzés. Olykor pár órás csúszásért még nem számolnak fel, ezeket a feltételeket érdemes áttanulmányozni a bérléskor. Az ártáblázat is általában úgy alakul, hogy minél hosszabb időre szól az autókölcsönzés, annál kevesebb a napidíj. Három nap gyakran az első lépcső, amit aztán egy hét, két hét, egy hónap követ.

  1. Áron felüli extrák

Ha már az autókölcsönzés árakról beszélünk, érdemes átgondolni, főleg ha csoporttal utazunk, jó előre, hogy milyen extrákra van igényünk. Akarjuk, hogy második sofőr is biztosítva vezethesse az autót? Akarunk egyáltalán biztosítást? (Akarjunk.). GPS bérlésre szükségünk van? Magányos sofőröknek talán kényelmesebb, mint a forgalmon felül még az okos telefonra is figyelni, de ha többen utazunk, az egyikünk nyugodt lélekkel lehet a „navigátor”. Autókölcsönzés és autókölcsönzés között is alkalmasint van különbség, gyakran a gyerekülés feláras, máskor ingyenes. Ezeket az extrákat mindenképpen kalkuláljuk bele az ár összehasonlításba, különben helyszínen fogunk szembesülni vele, hogy mégsem a legkedvezőbb ajánlatot ragadtuk meg.

  1. Autókölcsönzés okmányok

Egy egy autó nem kis összeg, még akkor sem, ha igényeinket alább adva a legrozogább csotrogánnyal is megelégszünk. Az autókölcsönzés biztosítékot keres, ehhez pedig bérlési szerződést fogunk írni, ahol azonosítanunk kell magunkat. Éppen ezért feltétlenül legyen nálunk jogosítvány, úti okmányok, és nem utolsó sorban egy dombor nyomott kártya.

  1. Bérlési szerződés

Szerződés írásakor mindenképpen nézzük át alaposan az autó állapotát. Karcolások, kormány holtjáték, fékberendezés, lámpák, amit lehet, az autókölcsönzés előtt még ellenőrizzünk le. Nem feltétlenül gyanakvásból, de magunk miatt is jobb, ha tudjuk, mit vezetünk, nehogy egy éles helyzetben derüljön ki, hogy nem fog a kézifék.

  1. Deposit, avagy letét

Nincs autókölcsönzés kaució nélkül, nagyon elenyésző azon cégek száma, akik be merik vállalni, hogy biztosíték nélkül adjanak a kezünkbe minimum többszázezer forintos értékeket. A letét értéke országonként és cégenként is eltérő, tipikusan magas az olaszoknál és az Egyesült Királyságban. Nyaraláskor egyébként is minden kabátujjunkon szórjuk a pénzt, ha akarjuk, ha nem, egy letét összege tehát kétszer annyira szokott fájni. Mivel a kauciót általában a dombor nyomott kártyánkon zárolják, kényelmesebb, ha hitelkártyát ajánlunk. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy a hitelkártyán mindezt a hitelkeretből teszik, a betéti kártyán meg a saját pénzünkhöz nem tudunk hozzáférni. A zárolás feloldása eltart egy darabig, és nem azonnal fogunk a visszatérítendő letéthez hozzáférni, amint leadtuk az autót. Eltarthat az egy hónapig is, és addig egy nyaralásnyi dőzsölés után, ki kell szűkösködnünk még ezt az időt.

  1. Önrészcsökkentés

Az autókölcsönzés letéte általában az alapbiztosítást fedező önrészünk. A legtöbb autó értelemszerűen biztosítva van ezeknél a cégeknél, a kauciónk pedig kvázi ehhez a hozzájárulás. Ha meghúzzuk, megrongálódik, bukjuk a letétet. Ez eddig szép és jó, de mi van akkor, ha a bérleti díj kifizetésén felül már nincs annyi pénzünk, hogy ezt is fedezzük, vagy csak részben tudnánk fedezni? Akkor lehet az önrészcsökkentéssel élni. Lényegében véve a napi bérleti díj növelésével elérhetjük, hogy akár 0 Ft-t legyen ez az önrész. Ahelyett, hogy fizetnénk több száz eurót, napi 10-20-szal többért béreljük a kocsit. Ez összességében nem éri meg, hiszen azért fogunk fizetni plusz 30-40 eurót, mert nincs fölös négyszázunk, de ha rá vagyunk kényszerülve, nincs mese. Érdemes megbizonyosodni róla még a kocsi átvételekor, hogy nem-e csapták automatikusan hozzá a bérléshez ezt is, ha indokolatlanul magas a napi bérleti díj.

  1. Apró betűs rész

Érdemes utánanézni, hogy is van ez a benzinnel? Cégenként más és más a politika, nekünk értelemszerűen az a jó, ha csak azt fizetjük ki, amit mi utaztunk le. A benzinárakat olykor pofátlanul magas áron méri egy egy autókölcsönzés, legtöbb esetben jobban járatunk, ha tele tankkal kérjük, és úgy is kell visszaadni. Azt a koncepciót próbáljuk elkerülni, mikor tele tankkal kapjuk a kocsit, és üresen kérik vissza. Nem biztos, hogy azt mi mind le tudjuk vezetni, akkor meg futhatunk a visszatérítés után.

This entry was posted in utazás.