A véralkoholszint kiszámolása

Mennyiben függ az ittas vezetésért kapott büntetés a véralkoholszinttől?

Az ittas vezetés nem gyerekjáték, azonban érdemes lehet tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen következményei is vannak annak, hogyha nem tartjuk be a közlekedési szabályokat. Nézzük meg tehát, hogy az ember milyen büntetést kaphat, hogy hogyan tudja megelőző jelleggel megnézni, hogy milyen véralkoholszinttel rendelkezik egy adott helyzetben. Nem is húzom tovább a szót. 

A véralkoholszint és a zéró tolerancia

Magyarországon jelenleg zéró tolerancia van, ami annyit jelent, hogy hivatalosan egyetlen korty alkoholos ital fogyasztása után sem szabadna volán mögé ülni. Ez azért előnyös, mert akik nem tudják, hogy mikor befolyásolja már az alkohol az érzékeiket és a koncentrációs képességüket, azok sokszor egyáltalán nem ülnek autóba, mert a törvény tiltja. Persze vannak ennek ellenére olyanok, akik ezt a szabályt nem tartják be, ők szabálysértést követnek el. A véralkoholszint azonban egyáltalán nem mindegy a büntetés szempontjából. Befolyásolja, hogy egyáltalán csak szabálysértésről volt-e szó vagy egyenesen bűncselekményről. 

véralkoholszint_pic2

Milyen büntetésre is számíthatunk tehát a véralkoholszint függvényében? Először is, nyilván végig kell mennie az embernek egy rendőrségi procedúrán. Hogyha közúti ellenőrzés során kapják el az embert, akkor a szonda kiakadása után az első dolog, hogy elveszik az ember vezetői engedélyét. Ez alól akkor sem lehet elmenekülni, hogyha az ember otthon felejtette vagy nem adja oda a kártyát, ekkor viszont saját magunknak kell beszolgáltatni az engedélyt és még extra következményei is lesznek annak, hogy a vezetés során nem tartottuk magunknál a kártyát. 

Az eltiltás legalább egy teljes hónapra szól, de ennél azért általában hosszabb időtartammal kell számolnia az embernek, hogyha ittasan vezet. Sokszor akár évekig is vezetés nélkül kell élnünk, hogyha már valamilyen baleset is történt, sőt talán soha többé nem ülhetünk majd a volán mögé. De egyelőre ne is beszéljünk is magas büntetésekről, hiszen általában csak egyetlen alkalmakról van szó, az ember egy ideig nem vezet, kap néhány büntetőpontot, és utána nem is kell többet foglalkoznia az esettel. Azért az fontos, hogy a későbbiekben, hogyha valamilyen kihágást követünk el, mindig ott lesz a felügyelők szeme előtt a korábbi szabálysértés is, így jobb elkerülni azt minden szempontból. 

Másik fontos büntetés a pénzbírság, amely akár több százezer forintra is rúghat, illetve egy képzésre is behívást nyerhetünk, ahol újra elmagyarázzák az embernek a felelősségteljes vezetés alapjait. Erre senki sem szeretne eljárni, bizonyos esetekben is el kerülhető persze, hogyha az ember szeretné inkább kihagyni a képzést. Legrosszabb esetben pedig számolnunk kell persze a börtönbüntetéssel is, amelyet mindenki szeretne elkerülni. 

Hogyan kerülhetjük el a véralkoholszint kalkulátorral a büntetést?

A véralkoholszint kalkulátorok az internet számos pontján megtalálhatók. Ezek akkor a leghasznosabbak, hogyha az ember meg szeretné tudni, hogy mikor ülhet már az autóba úgy, hogy nem kell félnie a büntetéstől? Nem kell ugyanis teljes napokat várni azzal, hogy az ember szervezete feldolgozza az alkoholt, és minden italnál más időtartamról van szó, nem is beszélve arról, hogy mindenkinek eltérően működik a feldolgozása is. Ez mit is jelent pontosan? A véralkoholszint kalkulátora valamennyire meg tudja mondani, hogy pontosan milyen időtartam is az, amely alatt az egyes italok lebomlanak az egyes szervezetekben. Ehhez meg kell adnunk, hogy milyen testsúllyal rendelkezünk, és hogy az egyes italokat hány órakor fogyasztottuk és milyen mennyiségben. A véralkoholszint sokban segítheti az embert, egy listából tudunk választani italokat, úgyhogy nem kell részegen találgatunk, hogy pontosan milyen százalékos italt is fogyasztottunk korábban, abban a segítségünkre lehetnek az oldalak. Hogyha mindent felvittünk, akkor kiírja a kalkulátor, hogy hánykor tudunk majd újra volán mögé ülni. Ettől függetlenül, még egy fél vagy egy órát várhatunk a biztonság kedvéért, csak hogy biztosan ne kerüljünk bajba. 

véralkoholszint_pic1

A véralkoholszint és az ügyvéd

Egy bizonyos véralkoholszint felett mindenképpen érdemes ügyvéd segítségét kérni az ügy megoldásához. Hogy pontosan mennyi is ez? Azt kell mondanom, erre sincs jó válasz, mivel nem mindegy, hogy pontosan milyen körülmények között ellenőrzött minket a rendszer. Más a helyzet akkor, hogyha balesetbe kerültünk vagy valamilyen vagyontárgyban sérülés történt, én ilyenkor mindenképpen ügyvéddel oldanám meg az ittas vezetéses ügyet. A véralkoholszint függvényében pedig további felvilágosítást lehet kapni a fenti linken található oldalon, ahol erre a kérdésre egy ügyvéd válaszol. Én mindenképpen ajánlom a jogi személy segítségét, mert mind az eltiltás mértékének csökkentésében segítségünkre lehet, mind pedig a pénzbírság kiszabásának meghatározásában hasznunkra válhat. És egyébként is jól jön, hogyha ott van valaki az ember háta mögött egy ilyen kellemetlen helyzetben, és jó tanácsokkal látja el. Elsőként tehát a véralkoholszint kalkulátor lehet segítségünkre, de a baj után már az ügyvédet keressük fel. 

This entry was posted in Blog.