A fotóstúdió szolgáltatásai

Egy fotóstúdió által kínált szolgáltatások köre nagyon sokrétű lehet. Ez nem is csoda, hiszen ahány üzemeltető és tulajdonos, annyi fotóstúdió – ha csak a kínálati oldalt nézzük. A piac keresleti oldalára pillantva legalább ennyire szerteágazó igények sokaságát látjuk, így érdemes mindkét oldalnak számba venni, hogy mit szeretne elérni, az a forrásait/lehetőségeit tekintve mennyire reális, és persze, hogy mindezt mennyi idő alatt gondolja kivitelezni. Mindegyik fotóstúdiónak vannak ugyanis korlátai, ami ideális esetben a mi általunk megkívánt igényszint fölött van. Ez esetben az éppen kiválasztott fotóstúdió minden igényünket ki fogja elégíteni, ezzel ráadásul még öregbítjük is a hírnevét, ez a felállás tehát mindenkinek kedvez. Az már viszont kevésbé, hogyha az adott fotóstúdió lehetőségei nem találkoznak az igényeinkkel és erre már csak az ottani munka során derül fény.

A megfelelő fotóstúdió kiválasztása

A számunkra legmegfelelőbb megtalálását érdemes tehát igényeink és lehetőségeink tisztázásával kezdeni. Ezt a lépést nem szabad megspórolni, különben sok pénzt és időt veszíthetünk, amit bizony sok más irányba és módon tudtunk volna irányítani.

g3 fotóstúdió

A fotóstúdió kialakítása

Elsősorban tisztázni kell magunkban, hogy képeink elkészítéséhez milyen helyszínek lehetnek, vagy lennének ideálisak. A kiválasztási procedúra ezen lépésénél is rengeteget tud segíteni, ha a kiszemelt G3 FotóStúdió rak fel magáról az internetre önmagát és a stúdiót bemutató promóciós anyagokat. Persze még jobb, ha helyiségeiről és a belső terekről több szögből készült képeket is tölt fel, melyek segíthetnek az érdeklődőknek a jó választásban. Itt kell megjegyezni, hogy vannak témák és kompozíciók, melyeket nem érdemes és nem is szabad zárt térben csinálni, mert egyszerűen nem lehet. Vannak dolgok, amelyek egyszerűen csak kint működnek a szabadban. Például természetfotót ne nagyon akarjon senki sem egy műteremben lencsevégre kapni. Ez tipikusan olyan példa, ahol meg kell tenni azokat a bizonyos témával kapcsolatos tiszteletköröket, melyek megtétele után a környezet búsásan megjutalmaz a fáradtságunkért és a kitartásunkért.

A fotóstúdió fényviszonyai

A korábbiakban említett helyválasztás után, vagy sokszor azzal egyidejűleg érdemes pillantást vetni a kiszemelt térrész természetes fényviszonyaira, hiszen ez az alap, ami adott. Itt figyelembe lehet venni, hogy az egyes évszakok és napszakok hogyan befolyásolják a hely természetesen alakuló fény- és árnyjátékait, melyek gyakorlatilag ingyen szolgáltatnak nekünk kiváló fotózási lehetőségeket. Az ügyesebbek és az élelmesebb fotósok előszeretettel élnek ezekkel a természeti ciklusokkal, hiszen gyönyörű és egyúttal feledhetetlen élményt nyújtanak, amikor éppen elcsípik azokat. A természetes fény esése bár állandó körülményként jelentkezik, de hatásai és intenzitása természetesen módosítható és – bizonyos határok között – tetszés szerint alakítható mesterséges árnyékolókkal (pl.: függönyök, térelválasztók, paravánok, … ), valamint reflektorok és egyéb fényforrások alkalmazásával. Az ilyen eszközök kreatív használata szinte végtelen lehetőséget kínál az igazi alkotói folyamatok megismételhetetlenül egyedi pillanatainak megalkotásához. Ez a kompozíció maga.

A fotóstúdió felszereltsége

A stúdió által rendelkezésre bocsátott fényképezőgépek, objektívek és vakuk – tehát a géppark – is óriási pluszt jelent az alkotni vágyóknak. Ha ezeket az eszközöket magunk akarnánk megvásárolni egyenként, lehet, hogy elmenne a kedvünk a dologtól.

This entry was posted in Blog.